UZBEKISTAN

koda za rezervacijo:
Izberi termin:
First Minute
1.499 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
10.-18.9.2024. (9 dni)
First Minute
1.599 EUR 
na osebo
Dvoposteljna soba
24.10.-1.11.2024. (9 dni)
Število oseb:
       
Število sob:

UZBEKISTAN

 

Program potovanja:

1. dan: let proti Taškentu
Zbor potnikov na letališču Ljubljana 2 uri pred letom. Večerni let v Istanbul in nato nadaljevanje leta proti Taškentu.

2. dan: Taškent
V jutranjih urah pristanek v Taškentu. Sledi transfer do hotela. V hotelu pustimo prtljago, se okrepčamo z zajtrkom in se nato odpravimo na raziskovanje Taškenta. Za največje mesto Srednje Azije so značilna impresivna nasprotja: tisočletna zgodovina, muslimanska dediščina, sovjetska preteklost in sledi sodobnega časa. Občudovali boste izjemne zgradbe in umetniške medrese v najbolj čarobnih odtenkih modre. Eden najpomembnejših delov starega mesta je kompleks Khast-Imam. V tem verskem središču hranijo enega najstarejših Koranov na svetu. Tu bomo obiskali medreso Barak Khan, mošejo Tilla Sheikh, mavzolej Abu Bakr Kaffal Shashi iz 16. stoletja ter Islamski inštitut imama al-Buharija. Bazar Chorsu je tradicionalna mestna tržnica. Nato se z metrojem zapeljemo do Muzeja uporabnih umetnosti in med vožnjo občudujemo metro postaje, saj je skoraj vsaka znamenitost zase. Za konec se odpravimo še do gledališča Navoi ter trga Amir Temur. Prijava v hotel in namestitev.

3. dan: Taškent-Buhara
Zajtrk. Prevoz do železniške postaje in vožnja s hitrim vlakom Afrosiyob (vozi do 250 km/h) do Buhare (čas potovanja pribl. 4 ure). Ob prihodu nastanitev v hotelu. Nato se odpravimo na ceremonijo čaja v čajnico, kjer lahko poskusite različne vrste te pijače, kot so ingver, žafran ali zeleni čaj. Zraven se odlično podajo orientalske slaščice in suho sadnje. Nočitev.

4. dan: Zgodovinski zakladi Buhare
Po zajtrku obiščemo Buharo, starodavno mesto, katerega zgodovina sega pet tisoč let nazaj, nekdanjo legendarno postajo na svileni poti. Mošeje peščene barve z modrimi kupolami so kronika preteklosti. Samanidski mavzolej je bil zgrajen med letoma 892 in 907. Mavzolej Chashma Ayub ima značilno streho v obliki kupole. Trdnjava Ark je bila zgrajena v 5. stoletju in je služila za zaščito vladajoče elite. Mošejo Bolo Khauz, zgrajeno leta 1712, je zgradil emir kot javni kraj molitve. Kompleks Poi Kalon, ki je simbol mesta in obuja spomine na vzhodnjaške pravljice, je sestavljen iz več delov: medrese Miri-Arab in Kalonove mošeje z ikoničnim 46 metrov visokim minaretom. Mesto je znano po kupolastih trgih, katerih zgodovina sega v 16. stoletje. Med njimi so Tagi Zargaron, Tagi Telpak Furushon in Tagi Saraffon. V kompleksu Lyabi je medresa in jezero. Hiša Fayzulla Khodjaev prikazuje tradicionalno trgovsko hišo iz 19. stoletja. Mošeja Choir Minor je bila zgrajena v indijskem slogu. Zvečer bomo pa uživali še v folklornem programu z večerjo. Povratek v hotel.

5. dan: Buhara – prost dopoldan ali fakultativni izlet
Zajtrk. Dopoldan lahko sami raziskujete mesto ali se nam pridružite na fakultativnem izletu Buhara – judovska četrt in kompleks Nakshbandy (za plačilo).
Izlet bomo začeli z raziskovanjem živahne judovske četrti. Obiskali bomo sinagogo in spoznali bogat zgodovinski in kulturni pomen judovske skupnosti v Buhari. Nato se odpravimo do spominskega kompleksa Khoje Bakhouddina Naqshbandija, teologa in ustanovitelja sufijskega reda, ki je bil tudi duhovni učitelj Amirja Timurja. Ta kraj velja za eno najsvetejših destinacij za muslimane. Raziščite osupljiv mavzolej in mošejo v kompleksu, ki ponujata globok vpogled v življenje in učenje Nakshbandija (1318-1389). Po izletu sledi prevoz do železniške postaje in vožnja s hitrim vlakom do Samarkanda (čas potovanja pribl. 2 uri). Po prihodu transfer do hotela in namestitev.

6. dan: Samarkand
Zajtrk. Danes si ogledamo še eno ikonično mesto svilene ceste, Samarkand, ki je bilo pomembno trgovsko središče za karavane iz vsega sveta, ki so šle tu mimo. Stavba z modrimi mozaiki in sijočimi kupolami zagotavlja nepozaben prizor. V mavzoleju Gur Emir, leži Timur Lenko, osvajalec in mongolski vojvoda. Impresivni trg Registan je eno najlepših delov mesta, kjer se nahajajo tudi tri medrese. Mošeja Bibi Khanum iz 14. stoletja je bila v tistem času največja mošeja islamskega sveta. Uživali bomo v vzdušju bazarja Siyab, kjer domačini in turisti brskajo po tradicionalnih izdelkih in lokalnih dobrotah. Nekropolo Shahi Zinda je uporabljala Timurjeva družina in njegovi privrženci od 11. do 15. stoletja. Pravo doživetje bo tradicionalna večerja, ki jo bo za nas pripravila uzbekistanska družina. Lahko se tudi naučite pripraviti značilno uzbekistansko jed, plov ali riž z mesom. Povratek v hotel.

7. dan: prosti čas ali fakultativne aktivnosti (obisk vinske kleti Bagizgan z degustacijo, vožnja z ladjo ali večerni Samarkand – svetlobni show)
Po zajtrku lahko izkoristite čas za samostojno raziskovanje mesta ali se nam pridružite pri fakultativnih aktivnostih (za plačilo). 
Dopoldan obiščemo znamenito klet Bagizagan, kjer bomo poskusili lokalna vina. Izvemo lahko veliko zanimivih dejstev o lokalni pridelavi vin, trgatvi, zgodovini in poskusimo uzbekistanska vina in konjak.
Popoldan: Glavna atrakcija kompleksa Samarkand na svileni poti je republikanski veslaški kanal, na katerem lahko uživate v plovbi s čudovitim razgledom na hotele, kongresni center, glasbeni vodnjak in seveda večno mesto.
Zvečer doživite svetlobno predstavo ob glasbi na najlepšem trgu mesta, Registan. 
Povratek v hotel.

8. dan: Samarkand-Taškent
Zjutraj se z vlakom odpravimo iz Samarkanda v Taškent (približno 4 ure vožnje). Po prihodu sledi transfer do hotela. Preostanek dneva lahko izkoristite za počitek ali se nam pridružite na fakultativnemu izletu v naravo (za plačilo). Po 1,5 urni vožnji iz Taškenta, prispemo do nacionalnega parka Ugam-Chatkal. Na tem območju raste več kot 1000 vrst rastlin in je dom planinskim kozam, zajcem, volkovom in rjavim medvedom. Najprej se odpravimo do gorskega letovišča, kjer imate možnost, da se z vzpenjačo popeljete na vrh Amirsoy (doplačilo cca 10€), na 2290 m nadmorske višine. Uživajte v naravi, svežem zraku in čudovitem razgledu. Nato se odpravimo do priljubljene izletniške točke ob jezeru Charvak. Povratek v hotel.

9. dan: povratek domov
Zajtrk. Transfer do letališča in let preko Istanbula do Ljubljane.


Minimalno število potnikov: 20

ČAS POTOVANJA: 9 DNI / 7 NOČITEV

Pomembno: Za potovanje v Uzbekistan potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka. Državljani R Slovenije vizuma ne potrebujejo. 

PREDVIDEN LET:
•  21.05.-29.05.2024 – z letališča Zagreb
• 10.09.-18.09.2024 – z letališča Ljubljana
• 24.10.-01.11.2024 – z letališča Ljubljana


 

Cena vključuje:
•  povratni letalski prevoz iz Ljubljane preko Istanbula do Taškenta, prevoznik Turkish Airlines, ekonomski razred
•  1 kos oddane prtljage na osebo (kovček do 23 kg) + 1 kos ročne prtljage (do 8 kg, dimenzije 55x40x23 cm)
•  zajtrk v hotelu ob prihodu v Taškent
•  2x nočitev z zajtrkom v hotelu 4* v Taškentu (npr. The Elements 4* ali Hotel Maxwell 4* ali podoben
)
•  2x nočitev z zajtrkom v hotelu 4* v Bukhari (npr. Hotel Sahidzarafshon 4* ali podoben)
•  3x nočitev z zajtrkom v hotelu 4* v Samarkandu (npr. Hotel Wellness Park ali podoben)
•  1 x večerjo s folklornim nastopom Folklore NDB Madras v Bukhari
•  1 x večerjo s pripravo tradicionalne jedi plov na domu uzbekistanske družine
•  vstopnice po programu: Khast Imam, trg Registan, mavzolej Gur-e Amir, mošeja Bibi-Khanym, Shah-i-Zinda, observatorij Ulugbek, kompleks Poi Kalyan, mošeja Magoki Attori, medresa Ulugbek, mavzolej Ismail Samani, Chashma Ayub mavzolej, citadela Ark
•  degustacijo čaja v Bukhari
• lokalni vodnik v angleškem jeziku
• potovanje z vlakom na relacijah Taškent – Buhara, Buhara – Samarkand in Samarkand – Taškent
• vodenje v slovenskem ali hrvaškem jeziku
• organizacijo potovanja

Cena ne vključuje:
• celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
• doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
• dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
•  napitnine 
•  stroške osebne porabe (obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)

Možna doplačila ob rezervaciji:
• paket izletov: 180,-EUR na osebo
Paket vključuje: Buhara – judovska četrt in kompleks Nakshbandy, vinska klet Bagizagan, vožnja z ladjo, nočni Samarkand, nacionalni pak
• 5 x večerja v restavraciji: 120,-EUR na osebo
• celosten paket zavarovanja potovanja: od 113,-EUR na osebo
Paket vključuje: zavarovanje odpovedi, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, zavarovanje prtljage

Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama:
• doplačilo za enoposteljno sobo: 250,-EUR

Doplačila na poti:
• vzpenjača na vrh Amirsoy: cca 10,-EUR na osebo
• napitnine (obvezno plačilo): 45,- EUR na osebo


Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje v Uzbekistan potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka. Državljani R Slovenije vizuma ne potrebujejo. 
V kolikor niste državljan R Slovenije se na pristojnem uradu pravočasno pozanimajte o pogojih vstopa v Uzbekistan.
Aktualne informacije o prestopu mej najdete na: https://www.gov.si/drzave/uzbekistan/

 

Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije Nikal d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije Nikal d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri Nikalu), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 3 dni od narejene rezervacije kupec vplača 30% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: 20

Splošne pogoje najdete tukaj.

 

Predviden letalski prevoz:

10.09.-18.09.2024
10.09.2024 TK1064 LJUBLJANA – ISTANBUL 20:15-23:40
11.09.2024 TK 368 ISTANBUL – TAŠKENT 00:55-07:20
18.09.2024 TK 369 TAŠKENT – ISTANBUL 09:00-12:15
18.09.2024 TK1063 ISTANBUL – LJUBLJANA 18:05-19:20

24.10.-01.11.2024

24.10.2024 TK1064 LJUBLJANA – ISTANBUL 20:15-23:40
25.10.2024 TK 368 ISTANBUL – TAŠKENT 00:55-07:20
01.11.2024 TK 369 TAŠKENT – ISTANBUL 09:45-13:00
01.11.2024 TK1063 ISTANBUL – LJUBLJANA 18:30-18:45
Letalski prevoznik: Turkish Airlines


 

Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024 Uzbekistan 2024